Maanantaina aloitimme matkamme kohti Pekingiä. Päivä starttasi noin klo 10 hotellilta Shanghaista, josta suuntasimme aamupalalle viereiseen dumpling lafkaan. Ruoka ei tälläkään kertaa jättänyt kylmäksi ja lähdimme kölit kuprullaan trekaamaan. Aurinko paisto lämpimästi ja aikaa oli vaikka minkä verran, sillä iltajunamme lähti vasta kuuden jälkeen asemalta.
Pööpöilimme itsemme People's Squarelle ja nousimme metroasemalta ylös. Joku random opiskelijaporukka pyysi meitä ottamaan kuvia heistä ja he olivat hyvin kiinnostuneita stetsoneistamme. Aikamme turistuamme selvisi, että kööri oli juurikin paikallisia turisteja Pekingistä ja he toivottivat meille hyvää matkaa,kohti heidän kotikaupunkia.
Vieressämme oli People's Park ja päätimme käydä heittämässä lenkin siellä puhtaasti mielenkiinnosta. Paikka oli mukava vihreä puisto, jossa oli paljon kiinalaisia vanhempia herrasmiehiä ja herrasnaisia pelaamassa korttia. Chillailimme hetken ja jatkoimme matkaa kohti syömälää - Food court. Food court oli paikka, jossa lähinnä länkkärit pääsivät nauttimaan kiinan herkuista laidasta laitaan. Opiskelija budjetilla nappasimme halvat ja myyjän mukaan kuuluisat nuudelit ja rupesimme vetämään ääntä kohti. Ruokaa olikin hyvä pakata, sillä emme olleet varmoja, milloin saamme seuraavan kerran kyseisen suorituksen toimittaa. Lähellä oli eräs baari, window garage, jossa otimme yhdet keskiketterät matkan kunniaksi ja pelasimme bilistä. Asemalle siirtymisen aika oli jo käsillä.
Menimme asemalle hyvissä ajoin ja kävimme hakemassa liput. Seuraavaksi odottelimme loppuja ryhmämme jäseniä hetken aikaa ja sovimme lopulta tapaavamme junassa. Ostimme asemalta evästä reissulle ja menimme odotustilaan. Istuskeltuamme paikalle pamahti mystinen ystävällisen oloinen kiinalainen mies ja kysyi minne olimme menossa. Kerroimme määränpäämme ja hän oli menossa samaan paikkaan. Hän toivotti hyvää matkaa ja lähti junaa kohti. Me teimme hetken päästä samoin.
Junassa paikkamme oli hard sleeper. Punkat olivat kovat ja pienet, mutta olimme tyytyväisiä anyways, sillä pääsimme pötkällemme ja tiesimme, että tulevan 16h junamatkan aikana uni tulisi maittamaan vaikka istualteen. Tutuistuimme ryhmämme uusiin jäseniin pikku kupittelun merkeissä. Jotta emme häirihtisi kanssamatkustajia, menimme yleistilaan lärpättelemään. Hetken turistuamme tämä aikaisempi mystine kiinalainen ilmestyi paikalle. Esittelimme toisemme ja nappasimme hänet mukaan keskusteluun. Aikaa vierähti useampi tunti joristen niitä näitä aina perheistämme töihimme ja kaikkeen siltä väliltä. Kerroin olevani hoitaja ja hän kysyi tarkentaen, että tarkoitanko lääkäriä. Kun vahvistin hoitajuuteni sain pienen repeämisen aikaiseksi, ei taida Kiinassa mieshoitajat olla kovin suuressa suosiossa, vielä! Miehen nimi oli Warren. Jossain vaiheessa hän sanoikin, että kunhan palaamme Shanghaihin, hän haluaisi tarjota meille ruoat hänen kotonaan. Olimme todella otettuja tarjouksesta ja suostuimme. Vaihdoimme numeroita ja sovimme, että juttelemme myöhemmin lisää. Hetken päästä Warren meni unille ja me jäimme pähkäilemään mitä viemme hänelle, kun tapaamme Shanghaissa. Mekin päätimme nukkua, matkaa oli vielä useampi tunti jäljellä. Kömmimme punkkiimme ja pääsimme lempihommiin, zetorin vetämiseen.
Muutama tunti myöhemmin heräsin auringonpaisteeseen. Nousin ylös sängystä ja kuin tarjouksesta kahvikärry pamahti eteeni. Nappasin kupin ja jouduin hieman pettymään. Maku oli enemmänkin kahviesanssia lähentelevä teekokemus kuin aitoa moccaa. Warren tuli vielä aamusta tervehtimään ja kyseli mitä meinasimme puuhailla Pekingissä. Hän kertoikin siinä yleisen tietopaketin Pekingistä ja rämäytteli mielenkiintoisia faktoja kehiin esim. kuinka Kiinalaiset kontrolloivat ilmansaasteista. Esimerkiksi hän kertoi, että vain tietyllä rekisterikilvellä saa ajaa tiettynä päivänä Pekingin alueella, vääristä kilvistä rämähtää sakkoa. Parin tunnin juttelun jälkeen määränpää olikin lähellä ja valmistauduimme ulostautumaan junasta.
Olimme siis tiistain puolella ja kello oli hieman yli yhdeksän. Pekingissä oli melko rapsakka keli verrattuna Shanghain höllivään aurinkoon. Silmään pisti asemalla päivystävät kolmen hengen swat (special weapons and tactics) ryhmät. Yksi miehistä kantoi haulikko, toinen ninjakeppiä ja kolmas oli ryhmän supliikkimies, joka oli aseeton. Kävimme asemalla ostamassa liput takaisin kohti shanghaita torstaille ja menimme syömään. Syömisen jälkeen menimme taksijonoon ja iloksemme näytettyämme osoitteen n. 10 taksikuljettajaa kieltäytyi ajattamasta meitä kohteeseen. Siinä hetken manattuamme ja kyseltyämme saimme lopulta taksin hostellille. Kävimme viskaamassa ylimääräiset tavaramme hostellille ja aloitimme ajan tehokkaan käyttämisen menemällä katsomaan paikallisia nähtävyyksiä.
Ensimmäisenä oli vuorossa tianmenin aukio. Aukiolla on veristä historiaa ja monumenttina siellä oli mukava käydä. Perällä komeili iso puhemies Maon taulu, jonka ympärillä oli suihkulähteitä ja taustalla soi mahtipontista musiikkia. Fiilis oli katossa. Tästä etenimme puutarhaan (nimi katosi mielestä), joka oli rauhallinen ja miellyttävä ympäristö. Pekingin koristelu/väritysmaailma oli erillainen, pirteämpi kuin Shanghaissa ja puutarhan paviljongin kanssa täytyikin ottaa yhteiskuva. Seuraavaksi vuorossa oli Kielletty Kaupunki.
Sisäänpääsy maksoi 40 yuania ja sisäälle pääsi massiivisien porttien läpi. Edessä oli todella iso aukio ja symmetrinen rakennusmalli. Toisessa päässä oli valtaistuin. Valtaistuimen kierrettyä aukesi toinen vastaavanlainen aukio, jonka perällä oli toinen valtaistuin. Tämä toistui muutaman kerran. Dallaaminen paikassa oli kuitenkin äärimmäisen epätodellisen tuntuista. Lopulta päädyimme pieneen puutarhaan, jonka fengshuit oli pilalla turismin takia. Ihmismäärän paljous oli uskomaton loppusuoralla. Ulos päästyämme hengähdimme hetkeksi ja nautimme koetusta. Perällä näkyi vielä paviljonki pienen nousun huipulla. Paikka on kuuluisa siitä, että ming dynastian viimeinen keisari hirtti itsensä kyseisessä paikassa. Maisemat ylhäällä olivat huikeat ja otimme muutamat kuvat ja jatkoimme matkaamme takaisin alas. Nälkä vaivasi travellaajaa tässä vaiheessa. Menimme syömään paikalliselle rafla-alueelle. Paikan päällä hinnat hipoivat pilviä ja päätimme, että keksimme jotain kukkarolle sopivampaa. Löysimme grillin, jossa myytiin tnt kalmaria. Nimesimme ruoan dynamiitti barbababaksi ja vedimme tikut ääntä kohti. Tulisuus oli juuri sopiva ja nälkä oli selätetty. Tästä suuntasimme kohti hostellia ja unille. Seuraavana päivänä oli aikainen herätys.
Keskiviikkona heräsimme n. Klo 6. Järkkäsin ryhmällemme kuljettajan hakemaan meidät hostellin edestä muurille ja lopulta tuomaan takaisin hostellille. Kävimme hakemassa aamupalaa paikallisesta lafkasta ja minibussi odotti sovittuun aikaan hostellin edessä. Pakkauduimme kyytiin ja matka kohti muuria alkoi. Parin tunnin matkan jälkeen olimme kohteessa. Kuljettaja kävi ostamassa meille liput muurille ja lähdimme kävelemään. Meillä oli mahdollisuus ottaa hihnakärri ylös, mutta onneksemme omasimme nuoreet terveet jalat ja valitsimme portaat. Matka ei ollut mitään verrattuna keltaisien vuorien portaita ja olimmekin muurilla alta aikayksikön. Sää suosi meitä ja aurinko paistoi lämpimästi. Kevensimme vaatetusta ja pääsimme nauttimaan maisemista. Muurilla ei juurikaan ollut porukkaa, sillä saavuimme sen verran ajoissa. Saimme nauttia täysin siemauksin ajastamme. Paikan päältä löytyi heitinmiehen esi-isä, Kiinalainen tykki. Tästä tuli hieman armeijan vihreät ajat mieleen ja hymyissä suin sain nähdä palan oman aselajin historiikkia. Pikkuhiljaa rupesi olemaan aika suunnata takaisinpäin. Edessä oli järkytys. Muuri oli aivan täynnä pieniä kiinalaisia turisteja. Turistibussit olivat saapuneet ja muurin pössis muuttui kauheaksi turistiansaksi. Pistimme töppöstä toisen eteen, sillä mielessä oli vielä hyvä ja rauhallinen kuva paikasta. Alas päästyämme kuljettaja otti meidät kyytiin ja menimme takaisin hostellille. Minibussi meinasi levitä matkalla pariin otteeseen, mutta selvisimme säikähdyksellä ja ainakin tällä kertaa kuljettaja sai lastinsa perille.
Tämän jälkeen kävimme Pekingin keskustassa. Kuulimme, että paikalla oli ruokatori. Hetken etsittyämme löysimme paikan ja ensimmäisenä naaman eteen löytyi skorpiooneja. Ostimme tikun rohkeasti ja pistelimme kaverit poskeen. Maku oli melko ranskalaismainen ja kulinäärinautinto ei jättänyt kylmäksi. Tarjolla oli mm. käärmettä, koppakuoriaista, tuhatjalkaista ja merileijonaa. Nämä jätimme muille herkuttelijoille ja katselimme paikkoja. Löysimme paikallisen pelihallin ja kokeilimme hieman miten refleksit toimivat random räiskintäpelissä. Tällä kertaa maailma ei pelastunut lonkerohirviön kostolta, mutta ehkä joskus saamme revanssin aikaan. Lopulta palasimme hostellille. Hostellin ulkopuolella oli kuppila. Kuppilassa oli tarjous, jolla sai juoda 50yuanin summalla niin paljon kuin jaksoi. Buffetissa nautiskelimme muutamahkot hörpyt ja pikku tumu meinasi yllättää. Lähdimme nukkumaan hyvän sään aikaan, sillä seuraavana päivänä piti olla skarppina, ainakin hetken. Junailua oli luvassa.
Torstaina oli junailun vuoro. Lähdimme asemalle kohti hyvissä ajoin, mutta edessämme oli tyrmäävät jonot turvatarkastuksineen. Selvisimme nippa nappa junaan ja iloksemme saimme huomata, että olimme ostaneet liput ilman istumapaikkoja. Matka tuli kestämään 21 tuntia. Nielimme voimakkaat tunnetilamme ja otimme haasteen vastaan. Plääninä oli mennä pötkälleen ravintolavaunuun ja chillata aika siellä. Helpommin sanottu kuin tehty. Matkatavaroiden kanssa kulkeminen käytävillä, jotka olivat tupaten täynnä ihmisiä vastasi lumihangessa rämpimistä. Hiki virtasi ja korvien välissä oleva punainen lanka oli kireällä. Saimme idean, että menemme ulkokautta ravintelivaunuun. Ulos päästyämme konduktöörit löivät ovet kiinni. Pikku pakokauhun vallassa mietimme mitä nyt tapahtuu. Random rauhallinen mieskonduktööri tuli luoksemme ja opasti meidät junan toiseen päähän sisälle. Pääsimme istumaan lattialle rauhallisille vesille. Täällä istuimme muutaman tunnin. Random kiinalaiset yrittivät tulla höpöttämään kanssamme ja keksin käyttää puhelimen kääntämissovellusta apuna. Saimme pikku keskustelut aikaan ja aika meni siivillä. Jossain vaiheessa paikalle tuli konduktööri ja kysyi lippujamme. Hän sanoi, että olemme väärässä vaunussa ja meidän piti mennä takaisin ryysikseen. Tamppasimme junan lattiaa taas hetken, kunnes Toni löysi istumapaikan. Vaihdoimme vuorotellen paikkoja, toinen istui rinkan päällä ja toinen istui penkillä. Torkahdimme ja herättyä swappasimme paikkoja. Saimme pitää paikan noin puoleen yöhön asti, kunnes paikan ostaneet ihmiset tulivat paikalle ja jouduimme luopumaan paikoista. Menimme omaan vaunuumme, jossa Eerika oli löytänyt Etelä-Amerikkalaisia matkaajia. Heidän osalta matka kesti vielä 3 tuntia ja pääsimme juttelemaan heidän kanssa. Veikot tarjosivat meille matea, joka on Etelä-Amerikkalaista teen ja kahvin välimallista juomaa. Tämä virkisti oikein mukavasti ja mietin, että tästä voisi tulla kahvinkorviketta Suomeen palattua. Suosittelen muillekin! Heidän lähdettyä pääsimme rentoutumaan lopuksi 5 tunniksi ja pilkimme loppumatkan uni- ja valvetilan välissä. Loppujen lopuksi matka oli erittäin loistava kokemuksineen ja fiilis oli vaikeuksien kautta voittoon. Tämä oli reissu, joka tuskin koskaan unohtuu. Perille päästyämme kävin hakemassa käsin tehdyn villakangastakkini metromarketista ja lähdimme taksilla kampukselle. Junailu sai riittää hetkeksi.
Seuraavassa luvassa:
Vklp turismia
Happy valley
Lasten syöpäosasto
Kiinalaista kirjoittamista
Kuppausta
Epäonnistunut baareilu